HBE talkshow
Sztárriporter: Jó estét mindenkinek, az itt ülõknek és a kedves nézõknek! Meglepetésben ma sem lesz hiány, ma is lesz rejtvény, izgalom és nagy-nagy heppiend, mûsorunk mindjárt kezdetét veszi, maradjanak velünk!
Reklám.
Nézõ úr nejének: Anyukám, megint nincs tévéújság? Muszáj ezt a vacakot nézni?!
Sztárriporter: Mai témánk rrrrendkííívül romantikuuusss! Amirõl ma szó lesz, aaaaaz a...


RANDEVÚ!



Tapsgép, ovációeffektek, 15 másodperc rózsaszín fényözön.
Sztárriporter: Köszönöm, köszönöm! Be is invitálom mai vendégünket, Aleph urat. Kérlek fáradj be!
A személyzet belöki a kamerák elé a szerencsétlent.
Sztárriporter: Mondj néhány szót magadról, lazán, könnyedén, õszintén!
Aleph: Informatikus vagyok...
Sztárriporter közbevág: És ezzel már minden rosszat elmondtál magadról!
Vigyor, tapsgép, reklám.
Sztárriporter: Lássuk a sztorit!
Rövid klip a nettel szimbiózisba lépett fanatikusokról, majd szakállas-szemüveges szakértõ mond néhány mélyen szántó értelmetlenségeket a levelezõlistákról. Ezután az elsõ filmbejátszás következik.
Narrátor: Mai vendégünk ezek közt a falak közt tölti ideje nagy részét a monitorra meredve, ám szelleme közben a Mátrixon suhan.
Pár részlet a Mátrix c. filmbõl.
Narrátor: Nem õ az egyetlen, s ebbõl érdekes találkozások születnek. A legnagyobb próbatétel a net-függõk számára, ha a hálózat virtualitását megunva a másik valódi találkozást kíván. Statisztikailag kimutatható... 
Lekeverik a hangot.
Sztárriporter: Kedves nézõink, mai elsõ kérdésünk: vajon mi kell ahhoz, hogy egy net-függõ el akarjon menni egy valódi találkozóra?
Reklám.
Nézõ úr nejének: Biztos új gépet ígértek a srácnak. Van még a lecsóból?
Sztárriporter: Történetünk elsõ fordulópontján megkérdezem vendégünket, milyen volt a levelezés a "másikkal"?
Aleph: Nagyon jól indult, de aztán azt hiszem, kicsit elszúrtam...
Sztárriporter: Közben vonalban van mai elsõ megfejtõnk, aki fellebbenti a fátylat a nagy kérdésrõl, miszerint miért kell a monitor-fejûeknek is néha a valóságba kimerészkedniük. Nos?
Megfejtõ: Jó estét, Buda Örs vagyok TörökBálinton, szerintem ki akarta próbálni, milyen az. Bálint szerint is.
Aleph szemlesütve hallgat.
Sztárriporter: Szerintem a megfejtés jó, így önök, mert ha jól hallom, ketten vannak...
Egy új hang a telefonban közbevág: Hárman!
Sztárriporter: ...hárman már résztvevõi a következõ adásunk meghívott közönségének.
Tapsgép.
Sztárriporter: Szabad megkérdeznem, most mivel töltik az este hátralevõ részét a jó hír hallatán?
Megfejtõ elhalóan: Neeem...
Sztárriporter fura arckifejezést villant fel, majd lekeverik.
Reklám.
Sztárriporter: Elérkeztünk a kritikus naphoz. Lássuk, mi történt!
Alephet látjuk, elõbb reggel, ahogy a tükör elõtt vív élet-halál harcot borotvájával, majd a buszon és a munkahelyen. Látjuk csalódott arccal telefonálni, miközben a képernyõn a "server is down" felirat olvasható.
Narrátor: Szereplõink interneten át nagy nehezen idõt és helyet egyeztettek pár napja, ám aztán ez Aleph hibájából bizonytalanná vált, hála beteg humorának. Most megpróbálja legalább egyik ígéretét egy barát segítségével beváltani, vele is idõt egyeztet. A hálózat közben részben újra üzemképes, így Aleph ellenõrzi a vasúti webes menetrendet.
Vágás.
Sztárriporter: A vonalban a MÁV Elvira nevû internetes menetrendlapjának felelõse. Elsõ kérdésünk, milyen idõközönként frissítik és ellenõrzik ezt a lapot? 
...
Letette... Nos, nem titok, Aleph nem létezõ vonattal akart utazni. Ugye?
Aleph: Hat perccel utána volt egy másik, ami...
Sztárriporter közbevág: Még ne szaladjunk ennyire elõre, hiszen itt a második kérdés: mennyi idõt igényel normál körülmények közt Kõbánya-alsóról a Délibe jutni?
Reklám.
Nézõ úr: Hrrrr... Fuuu... Hrrrr... Fuuu...
Sztárriporter: Már mindenki érzi, hogy hamarosan a történet csúcspontjához érünk! Ugye?
Fizetett nézõk a stúdióban vezényszóra: Iiiiigen!
Folytatódik a film. Alephet a folyosón fülönfogja az üzemorvos és vállbadöfi egy hatalmas fecskendõvel. A képernyõ alján felirat scrolloz az influenza megelõzhetõségérõl és az oltóanyag elõnyös tulajdonságairól. Aleph elõkerül és a gépéhez tántorog.
Munkatárs: Aleph, jól vagy?
Aleph alig hallhatóan: Jól...
Kiborul a székbõl.
Az idõ majdnem négy óra, Aleph kiblokkol és a villamoshoz rohan. Vad vágta, kapkodó átöltözés az albérletben, majd rövid vizit a rosszulléthez címzett helyiségben. A tervezetthez képest 15, majd 20 perc késés. A kép távolít, a fogadóirodát (és óriás kivetítõjén eddigi filmünket) látjuk, ahol egyre rosszabb odds-ot adnak arra, hogy Aleph eléri a vonatot.
Sztárriporter egy pillanatra megjelenik: Kérdésünk még mindig az, hogy mennyi idõt igényel a Kõalsó-Déli futam?
Aleph lezúg a lépcsõn és innentõl a deus-ex-machina veszi át az uralmat. Ahogy õ a villamosmegállóba ér, fékez és nyit ajtót a 6-os. A metró peronjához Alephel egyidõben gördül be a szerelvény. Az odds-ok javulnak, grafikon-hegyek a képernyõn. A pályaudvaron több száz emberbõl egybõl kiszúrja segítõkész barátját, aki megvárta, bár nem érkezett pontosan, majd tõle átvesz egy kazettát, végül a pénztárnál szinte sorbanállás nélkül -- a Déliben! -- zárás elõtt utolsóként megveszi a jegyét. A vonat bent áll, felszáll. Indulás pontosan.
Vágás.
Sztárriporter: Állandó nézõink már sejtik, mai történetünk sem végzõdhet ilyen egyszerûen, hiszen még közel sincs itt a mûsoridõ vége! De elõbb halljuk második megfejtõnket!
Megfejtõ-2: Mátyás bácsi vagyok Rákosrettentõrõl. A fiatalember nagy huncut, én az õ korában majdnem ilyen gyors voltam, csak metró nélkül. De ha nem hasogat a derekam, bottal még ma is lehagyom a piros hetest!
Sztárriporter: Mennyi idõs, bácsikám?
Megfejtõ-2: 76!
Sztárriporter: Milyen érdekes, a múltkor percre ennyit álltunk a Rákóczi úton is a dugóban! Tudja mit, bácsi? Elfogadom a választ, legközelebb önt is szeretettel várjuk! 
Szétkapcsolnak.
Sztárriporter: Most pedig egyenes kapcsolás az Egyesült Államokba, a vonal végén Stephen King!
Ováció, taps, hujjogatás.
Közben a háttérben tovább pereg a film. Aleph egy kivilágítatlan másodosztályú vagon homályossá koszolódott ablakán át bámulja a sötétet, ahol lassan elmaradnak a fõváros fényei. A kalauz kezeli a jegyet, majd továbbáll. A vonat tempósan halad a Duna mellett, a folyó és a vasút között az országút. Megnyugtató látni, hogy a vonat a gyorsabb.
Stephen Kinget halljuk angolul pár másodpercig, majd lekeverik és a szinkronhang érvényesül: Az eset klasszikus: sötét vonat a kihalt pusztaság felé halad egyre gyorsabban. Itt valaminek muszáj történnie! Megkérdezném a vendégüket, vitt-e magával az életben maradáshoz feltétlen szükséges dolgokat?
Aleph eleinte kissé hökkenten hallgatja a fülhallgatóból áradó arab szinkronfordítást, majd kapcsol egyet és megnyugszik: Igen, volt nálam vonatjegy.
Közönség felhörren.
Stephen King: Mobiltelefon? Katonai rádió? Postagalamb?
Aleph: Nem, egyik sem.
Stephen King: Remek. Nos, szerintem a vonatnak hirtelen meg kell állnia. Természetesen sokáig senkinek semmit nem szabad tudnia! Elképzelem, ahogy az utasok tanácstalanul találgatnak, megjelennek az elsõ rémhírek...
Sztárriporter: A vonatszemélyzet kötelessége a tájékoztatás...
Szavai közröhejbe fulladnak.
Aleph: Eléggé le voltam fáradva, úgyhogy Kelenföld után szunyókálni kezdtem. Észrevettem, hogy megálltunk, de valahogy sokáig nem tûnt fel, milyen gyorsan telik az idõ. De aztán csak észrevettem, túl sokan sétálgatnak a folyosón, szirénaszót is hallani véltem és még mindig a körgyûrû alatt álltunk...
Stephen King: Csodálatos! Remek! Öröm volt önöket hallgatnom a messzi vadkeleten és úgy érzem, ismét megszállt az ihlet!
Lecsapja.
Sztárriporter: Ugye mindenki látja, milyen remek ez a mûsor, hála nekem...
A hátsó sorokból megdobálják.
Sztárriporter: ...és persze a jó témának. Mindjárt folytatjuk, maradjanak velünk!
Reklám.
Hírolvasó: Este fél hat után nem sokkal súlyos vasúti baleset történt Érd határában. A Tapolca felé közlekedõ gyorsvonat eddig tisztázatlan körülmények között...
Megkülönböztetett jelzést használó jármûveket látni és a vonat sötét tömegét. Vasutas egyenruhába bújt alak ismételgeti, hogy "nem tudom, nem tudom".
Stúdió.
Sztárriporter: A kritikus pillanat. Mit lehet ilyenkor tenni? Az embert várják valahol, ám odaérni nem tud. Mi fordulhat meg ilyenkor egy fejben?
Aleph: Már egy órája álltunk ugyanott, tehát közben el is múlt a megbeszélt idõpont és még vissza volt úgy hatvan kilóméter. Számolgattam. Ha azonnal elindulnánk, akkor is kétséges, hogy végül is a legelsõ alkalommal elviselnek-e tõlem ekkora késést? Szeretek ugyanis pontos lenni. Az ajtó elõtt eltántorgó utasellátós azonban még további egy órát jósolt. Elkezdtem keresni a kalauzt, meg is találtam, össze is vesztünk. Ha kivárom a bizonytalan indulást, mire odaérek, már indulhatok is vissza...
Sztárriporter: Mentesítõvonat? Vonatpótló busz?
Közönség nyerítve röhög.
Aleph: No comment.
Sztárriporter: Hogyan döntöttél végül?
Aleph: Bízva a lábamban, valamint abban, hogy legalább térképrõl ismerem a környéket, leszálltam és elindultam vissza Budapestre gyalog. Közben két dolog járt a fejemben. Egyrészt az, hogy nagy magabiztossággal indulva még egy árva telefonszám sem volt nálam, a másik, hogy kicsit drága volt tíz kilóméterért majd ötszázat fizetni... Utóbbi tûnt könnyebb ügynek, úgyhogy az elsõ buszmegállóból a Déli felé vettem az utat -- s gondoltam, onnan telefonálni is tudok. Végül is van tudakozó...
Néhány aláfestõ snitt. Aleph a sínek közt. Aleph a buszon. Aleph a pénztárossal veszekszik. Aleph az ügyeletes tiszt naplójába körmöl. Aleph mûködõ telefont keres.
Sztárriporter: Tehát már csak a hívás van hátra! Mai utolsó kérdésünk: mit sikerült Alephnek intéznie?
Reklám.
Sztárriporter: Máris több hívásunk is van, halljuk sorban a tippeket!
Vénkisasszonyos hang: A fiatalembernek térden állva is el kellett volna mennie! Ha én lettem volna, bizony meg se hallgatom! A fiatalok idétlenek, fogalmuk sincs, mi a stílus és a tisztelet! Megváratni egy hölgyet, nahát!
Búgó alt: Inkább engem hívott volna...
Kamaszos fiúhang: A hülye lamer, még egy SMS-t se tudott elereszteni? Égõõõ...
Nyugodtabb harmincas férfi: Ha sikerült felhívnia, az is valami...
Csalódottnak tûnõ fiatal nõi hang: A pech az pech...
Sztárriporter: Éééés most...
Villogó fények, füst, dobpergés.
Sztárriporter: Halljuk, mi is történt valójában?
Aleph: Nem voltam meggyõzõdve, hogy sikerülni fog. A 198 mindenesetre csak egy számot adott meg, ez biztató. A sötétben nagy nehezen feljegyeztem, majd hívtam, közben kicsit tört a frász, kitart-e a telefonkártyám. Nem tudom miért, abból indultam ki, hogy ahogy bejelentkezik, bemutatkozás után ugyanazzal a levegõvel mondom, hogy baleset... Kicseng, férfihang, érezhetõen ellenséges, vagy csak annak tûnik, talaj a lábam alól el. Az eddigiektõl nem is kicsit lenyomva ott helyben koholok gyorsan egy szituációt, hogy én itten most egyszál telefonkártyával maradtam egy vasúti baleset után és mindenképpen jeleznem kell a hölgynek, hogy fennforgás van. A duma zavaros, össze-vissza, én se hiszem el magamnak, bár a valóságtól igazából nem nagyon tér el, de kapok egy másik számot. Foglalt. Namégegyszer! Végre. De addigra már olyan szuper minden, hogy azt hiszem, életem egyik mélypontját értem el... Nem is tudom, pontosan mit mondtam... Azt persze megtudtam, hogy a megelõzõen hívott számmal az egész napi hülyeségemet sikerült betetõznöm. AZT nem lett volna szabad hívnom.
Sztárriporter: Ez a rejtvény levelezõ megfejtõinknek szól!
Sztárriporter Aleph felé fordulva: Elérkeztünk a heppiendhez. Vagy nevezzük tanulságnak?
Aleph: Nem tudom. Peches ember ne menjen a jégre? Internetes ne legénykedjen a valóságban? Vannak különös véletlenek? A kedves nézõknek talán azt tudom üzenni, hogy ekkorát benzinnel lelocsolva sem lehet égni, ehhez gondos elõkészítés kell, na meg a szokásos balszerencse.
Sztárriporter: Ezzel búcsúzunk, jövõ héten új sztorik, új vendégek, de a sztár akkor is én leszek!
Stáblista.
Nézõ úr: Mi van, már vége?
A felesége: Aludtál, mint rendesen, de nem vesztettél semmit. Valami komputeres kölyök azon nyavalygott, hogy nem bírt elutazni a barátnõjéhez, vagy mi. Tudják is ezek, mi az igazi baj...
(cc)by
(cc)nc
(cc)sa