Mindenki másképp egyforma
A játékelmélet és a racionalitás pszichológiája
Mérő László


Forma: kötve
Terjedelem: 357 oldal
ISBN: 9638453192
Kiadó: Tericum
Kiadás éve: 1996

Két angol úriember áll az ajtóban, kifogástalan udvariasságuk folytán csapdában, várva, hogy a másik végre átlépje a küszöböt. Egy lány és egy fiú veszekszik azon, melyikük esti programjavaslata nyerjen. Két fogoly kerül ugyanabba a dilemmába: valljon-e a másik ellen, vagy sem, s vajon a másik mit tesz? Fiatalok játszanak az életükkel egymás felé rohanó autókban.

Mi a közös ezekben a helyzetekben? A matematika. Pontosabban ennek egy ága, a játékelmélet. És el lehet ezt mondani képletek és definíciók nélkül, méghozzá lebilincselően érdekesen és olvasmányosan, mitöbb, humorral átszőve? Mérő Lászlónak ez sikerült!

Olyan könyv ez, amit mindenkinek el kellene olvasni, akit csak egy kicsit is érdekel, miért olyan a világ, amilyen és miért vagyunk mi magunk benne olyanok, amilyenek. A válaszok messzire vezetnek.

Pszichológia, állattan, gazdaság, fizika. Teljesen különböző területek, mégis megférnek egy könyvben. Nekünk pedig be kell látnunk, hogy vannak dolgok, melyeket magától értetődőnek veszünk, holott nem azok. Hogy a racionális gondolkodásnak is megvannak a maga határai. S ez milyen előnyös tud lenni bizonyos helyzetekben.

A könyvet elolvasva az ember elbizonytalanodik, Mérő László pszichológus-e, vagy filozófus, netán mégis matematikus, aminek vallja magát. S pont emiatt a bizonytalanság miatt a humán érdeklődésű olvasóknak kell különösen a figyelmébe ajánlanom a művet, s kérnem őket, győzzék le idegenkedésüket egy "reáltudor" mondanivalójától...

Megéri.

 

Perlaki Attila