PRO DROMO

Ali Abszurdisztánból

Vadvirágos adatmezôk

Megtörtént dolgokat nem lehet meg nem történtté tenni, legfeljebb meg lehet azokat magyarázni. Házunk táján seperve mi is találtunk az utóbbi idôben néhány kisebb-nagyobb hibát, amelyekre érdemes utólag egy pillantást vetni. Ennyivel tartozunk olvasóinknak.

[...]

West-Asia

Régi levélírónk - aláírása szerint: "Ali Abszurdisztánból" -- néhány soros "mini-vitriológiájával" tisztelt meg bennünket. Idézzük Attilát, alias Alit:

"Amerikai oktatóprogramot kellô vizsgálódás nélkül feltenni egy lemezre kockázatos. Én most a földrajzi programot (1997/5-ös lemezmelléklet) "sec-perc" alatt (kb. 20sec) megbuktattam. Elôször még meglepett, amikor Knint kérdezte -- nem semmi, ezek még a szerb Krajinát is feltették? Na de hol van a térképen? Jobban odafigyelve ugyanis Bosznia (mint vonatkozási pont) sehol, illetve nagyvonalúan felosztva Horvátország és Kis-Jugoszlávia között. Érdemes volt az IFOR és SFOR katonákkal bájologni... Kérdezi késôbb Bonnt. Aha, a kis hamis, történelembôl is faggat. Merthogy az egyesült Németország deklarálta, hogy Berlin a fôvárosa, még ha el is húzódik egy kicsit a költözés. Azután a West-Asia is nagyon tetszett, csak az ukránok, beloruszok, moldávok stb. meg ne tudják. Na vége, értékelés, ugye, Knint nem tudtam megmondani, hát én kis buta, az (szerinte) Horvátország fôvárosa. Írni kellene Vujity Tvrtkónak úgyis épp Amerikában van, hogy ne lepôdjön meg, ha megbuktatják földrajzból..."

Mit mondjunk, Attilának igaza van, tettünket legfeljebb az enyhíti, hogy a CD összeállítása mellett nem sok idônk jutott ezt a floppyra tervezett anyagot alaposabban megnézni. A program mentségére legyen viszont mondva, hogy olyan idôszakban készült (1993), amikor még meglehetôsen képlékeny állapotban leledzettek az új európai határok és az új államok fóvárosai. Lehet hogy ilyenkor nem is lenne szabad földrajzi oktatóprogramot írni? Akárhogy is, mi ezt vaskos hibáival együtt inkább kordokumentumnak tekintjük, amely sok mindent elmond a 90-es évek európai állapotairól éppúgy, mint az amerikai programgyártók európai helyismeretérôl.

[...]

Varga János


ÚJ ALAPLAP 1997/6 20.oldal
(cc)by (cc)nc (cc)sa